Promocija zbornika o rodnoj stereotipizaciji u Novom Sadu

Zbornik radova “Stereotipizacija: Reprezentacija žena u štampanim medijima u jugoistočnoj Evropi” Mediacentra Sarajevo bit će promoviran u prostorijama Radija 021 (Radio Café) u Novom Sadu u četvrtak, 5. jula 2007.

Mediacentar Sarajevo je u okviru projekta Rodni stereotipi u medijima: reprezentacija žena u štampanim medijima u Jugoistočnoj Europi proveo opsežno istraživanje fokusirajući se na načine medijskog portretiranja žena, reprezentacione prakse, rodnu stereotipizaciju i strategije i metode diskriminacije u medijima. Kao rezultat istraživanja nastao je zbornik naučno-istraživačkih radova „Stereotyping: Representation of Women in Print Media in South East Europe“ (2006) / „Stereotipizacija: Predstavljanje žena u štampanim medijima u jugoistočnoj Evropi“ (2007)/„ (ur. Nirman Moranjak Bamburać, Tarik Jusić, Adla Isanović).
U prezentaciji rezultata istraživanja i diskusiji u Novom Sadu učestvuju: prof. dr. Svenka Savić (Filozofski fakultet i Ženske studije i istraživanja, Novi Sad),  doc. dr. Dubravka Valić-Nedeljković (Filozofski fakultet, Odsjek za medijske studije, Novi Sad), prof. dr. Ivana Antonić (Filozofski fakultet, Odsek za srpski jezik lingvistiku, Novi Sad) i studentice Centra za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu.
Pored diskusije o analizi sadržaja i komparativnoj analizi uzoraka iz dnevnih novina u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji koje je uradio Mediacentar Sarajevo, učesnici i učesnice skupa u Novom Sadu govoriće i o rezultatima istraživanja koje su sproveli/e autori i autorice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Srbije, a čiji radovi su sastavni dio zbornika.
Promocija počinje u 12:00.…………………………………………………………………………………………………………………………O projektu:Projekat “Rodni stereotipi u medijima: reprezentacija žena u štampanim medijima u Jugoistočnoj Europi” predstavlja zajednički poduhvat Mreže za profesionalizaciju medija u jugoistočnoj Europi (SEENPM) i Balkanske mreže za ljudska prava (BHRN), koji su finansirali SEENPM, Fond otvoreno društvo BiH (FODBIH) i Ministarstvo inostranih poslova Danske – Program za susjede (NAB)
Partneri na projektu su Albanski Institut za medije (Tirana, Albanija), Centar za razvoj medija (Sofija, Bugarska), Makedonski Institut za medije (Skopje, Makedonija), Mediacentar Beograd; (Beograd, Srbija), B.a.b.e- Budi aktivna, Budi emancipirana. Grupa za ženska ljudska prava (Zagreb, Hrvatska).