Specijalizirajte se u poslovnom izvještavanju!

Specijalizirajte se u poslovnom izvještavanju!

Naziv radionice: Business reportingRadni jezik radionice: engleskiRok za prijave: 27. avgustKome je radionica namijenjena: Svim novinarima i novinarkama bh. elektronskih i štampanih medija kao i studentima novinarstva koji se žele specijalizirati u oblasti poslovnog izvještavanja.
Trajanje radionice: Grupa od 12 novinara/ki pohađat će radionicu u dva dijela: od 17. do 21. septembra  i od 22. do 26. oktobra 2007. godine
Mjesto održavanja radionice: Mediacentar Sarajevo (Kolodvorska 3, 71 000 Sarajevo)
Zašto se trebam prijaviti za učešće na radionici: Na putu Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama poslovno izvještavanje bit će od velikog značaja jer će postojati znatno veći interes javnosti za goruća ekonomska pitanja. Pohađanje radionice omogućit će novinarima da unaprijede svoje vještine i znanje iz oblasti poslovnog izvještavanja.
Šta ću naučiti:
• Osnove računovodstva; kako čitati finansijske izvještaje; bilans stanja i uspjeha organizacije.
• Šta je to tržište berzovnih papira; kako funkcioniše berza vrijednosnih papira; kako organi berze vrijednosnih papira treba da se odnose prema medijima; nužnost transparentnosti i kako tržišta treba da objavljuju informacije koje mogu utjecati na cijene.
• Kakva je uloga centralne banke i njena uloga u prepoznavanju inflacije u zemlji; koji ekonomski faktori određuju ulazak određene zemlje u Evropsku uniju; kako prepoznati indikatore korupcije.
• Kako izvještač specijaliziran u ovoj oblasti treba izvještavati za štampane, a kako za elektronske medije; kako tražiti izvore za svoje priče; kako prepoznati indikatore koji ukazuju na greške vlade ili probleme u preduzeću; kakav se materijal može i treba koristiti i koliko se izvora mora provjeriti da bi novinar bio siguran u činjenice o kojima piše; kako navesti izvore koji se koriste; kako koristiti Internet kao alat za pronalazak izvora.
Program radionice: Program će biti zasnovan na teoretskom dijelu kao i na analizi situacija na koje novinari nailaze u izvještavanju o ekonomskim pitanjima. Dio radionice biće posvećen simulaciji press konferencije uz prezentaciju stvarne situacije ili problema. Učesnici će samostalno pisati priče iz oblasti ekonomije na temu koju sami odaberu, uz stalnu konsultaciju sa trenerima
Šta poslije završetka radionice: Sudionici će uz konsultacije i superviziju trenera nastaviti pisati priče. Učesnici čije priče treneri budu ocijenili kao najbolje imaće mogućnost da surađuju sa Dow Jones-om, a priče će biti proslijeđene i drugim svjetski poznatim agencijama kao što je Reuters. 
O trenerima: Randolph Walerius je urednik vijesti u agenciji „Dow Jones“ za područje Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike i bivši urednik poslovnih i finansijskih vijesti u Dow Jones Newswires. Keith Hayes je direktor vodeće britanske konsultantske agencije za treninge iz oblasti medija „Irving International Limited“ i bivši urednik i producent Reutersovih međunarodnih poslovnih vijesti „Financial Report“. Asistent trenera je Eldar Dizdarević, urednik finansijskog web portala www.investitor.ba.
Način prijavljivanja:
Kandidati/kinje trebaju dostaviti: 
• biografiju kandidata/kinje• lične kontakte• 2 novinarska rada kandidata/kinje (ukoliko je moguće)• pismo motivacije koje treba sadržati objašnjenja zašto kandidat/kinja želi učestvovati na programu i koja su njegova/njena očekivanja)
Organizator pokriva troškove učesnika/ca.
Kontakt osobe: Maša Hilčišin Dervišević: masa@media.ba Lejla Kapetanović: lejla@media.ba
Organizatori: Irving International Limited i NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Program finansira United Kingdom Foreign and Commonwealth Office u sklopu programa Global Opportunities Fund.