Kvalitetnije informisanje o sigurnosti i pravosuđu

Na uvodnoj radionici programa „Analitičko izvještavanje-Pravda i sigurnost u BiH“ (3.- 5. juli 2007, Mediacentar Sarajevo) bh. novinari i novinarke, polaznici druge generacije ovog programa, odabrali su teme priča iz oblasti pravde i sigurnosti koje će pisati tokom troipomjesečne edukacije.

Kako bi što kompetentnije izvještavali i bh.javnost što bolje informisali o pitanjima sigurnosti i pravosuđa, sudionici su na trodnevnoj radionici kroz predavanja stručnjaka iz ovih oblasti, ali i kroz aktivnu diskusiju, učili o sigurnosnim sistemima u BiH, o reformi pravosuđa, kao i metodama analitičkog izvještavanja.
Neven Kazazović, nezavisni ekspert za sigurnosna pitanja, sudionike je upoznao sa strukturom sigurnosnih sistema u BiH. Elemente reforme pravosuđa u BiH učesnicima radionice predstavio je Zlatko Knežević, član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.
Predstavnik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu, Matias Hellman, tokom svog predavanja govorio je o radu tužilaštva Haškog tribunala. Hellman je učesnicima radionice predstavio i web stranicu MKSJ, preko koje novinari i novinarke mogu pratiti suđenja i dobiti informacije vezane za rad ove institucije.
Učesnici su tokom radionice također upoznali način pisanja sinopsisa istraživačke priče, kao i napredne tehnike pretraživanja interneta koje će novinarima i novinarkama olakšati pristup informacijama i njihovu provjeru.
„Najkorisnije mi je bilo predavanje o naprednim tehnikama pretraživanja interneta koje će mi pomoći da putem interneta provjerim već poznate informacije“, kazao je Dalio Sijah, novinar, Alter Media, Sarajevo.
Učesnici su tokom radionice predložili priče iz oblasti pravde i sigurnosti koje će, uz konsultacije i superviziju predavača, pisati u naredna tri mjeseca. U radu će im pomoći i softver „Moodle“, koji će im omogućiti svakodnevnu online komunikaciju sa mentorima i obezbijediti pristup radnim materijalima.
Predavači na radionici bili su: Mehmed Halilović, zamjenik Ombudsmana za medije FBiH i Rasim Ćerimagić, predavač u Media Plan Visokoj školi novinarstva u Sarajevu.
Gosti predavači bili su: Saša Leković, menadžer NetNovinar trening centra, Neven Kazazović, nezavisni ekspert za sigurnosna pitanja, Mirsad Abazović, profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu, Matias Hellman, predstavnik ureda Haškog tribunala u Sarajevu, Zlatko Knežević, član Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH, Dženana Karup Druško, urednica u magazinu „Dani“, i Nevena Ršumović, glavna i odgovorna urednica web portala NetNovinar.org.
Novi jednoipogodišnji program NetNovinar trening centra „Analitičko izvještavanje-Pravda i sigurnost u BiH“ je program podrške novinarstvu u oblasti reformi pravosuđa i sigurnosnih službi u BiH, koji će novinarima pomoći da poboljšaju javni dijalog o sigurnosti u BiH i upoznaju procese reformi pravosuđa u BiH.
Organizator je NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Program finansira Ambasada Velike Britanije BiH u okviru Programa Global Conflict Prevention Fund.