Majstorska radionica „Tehnike intervjua“: Prijave u toku!

Naziv radionice: Majstorska radionica Duške Jurišić „Tehnike intervjua“
Datum održavanja radionice: 01. septembar 2007.
Mjesto održavanja radionice: Mediacentar Sarajevo
Cijena učešća: 100 KM (51 euro)
Rok za prijave: 25. august 2007.
Kome je radionica namijenjena: Svim novinarima i novinarkama elektronskih i štampanih medija, kao i svima koji žele naučiti tehnike intervjuisanja.
Zašto se trebam prijaviti za učešće na radionici: Novinarska priča u velikoj mjeri zavisi od onoga šta će vam sugovornik reći, a dobro urađen intervju često je temelj dobre priče. Jedna od najpoznatijih bh. novinarki podijelit će s vama tajne pripreme i vođenja dobrog intervjua.
 Šta ću naučiti:
• Koje su razlike u izradi intervjua za štampane i za elektronske medije; različite forme intervjua; kako se najbolje pripremiti za vođenje intervjua; kako definirati ciljeve koji se žele postići intervjuom;• koji tehnički preduslovi moraju postojati za intervju; tehnike izrade intervjua; kako voditi intervju i postaviti pitanja čiji odgovori će vam dati pravi materijal za vašu priču• kakav pristup trebate imati prema sugovorniku, govor tijela pred kamerom
Program radionice:  Program radionice biće zasnovan na teoretskom i praktičnom dijelu. Predavačica će odabrati intervjue poznatih televizijskih voditelja i sa učesnicima će analizirati različite pristupu voditelja, kao i žanrove intervjua.
Na praktičnom dijelu radionice učesnici će pripremiti i voditi face-to-face intervju sa predavačicom i analizirati svoj rad. Učesnici će također simulirati vođenje dijaloške emisije gdje će kandidati biti u ulozi voditelja i gosta emisije.
O predavačici: Duška Jurišić je novinarka i urednica na Federalnoj televiziji. Od 1986. godine radila je kao reporterka, novinarka i urednica na radiju „Sarajevo 202“, RTVBiH i OBN. Bila je šef Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH. Bila je dugogodišnja urednica i voditeljica popularnog talk show-a „Pošteno govoreći“ na BHT 1. Specijalizirala je novinarstvo u SAD-u i završila obuku BBC-a za trenere u novinarstvu.
Način prijavljivanja:
Prijava kandidata treba sadržati:
• Biografiju kanidata/kinje• Lične kontakte
Kontakt osobe:
Maša Hilčišin Derviševićmasa@media.ba
Lejla Kapetanovićlejla@media.ba
Mediacentar SarajevoKolodvorska 3+ 387 33 715 840
Organizator radionice: NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb)