Izvještavajte o pravdi i sigurnosti u BiH

Naziv programa: „Analitičko izvještavanje-Pravda i sigurnost u BiH“

Radni jezik programa: B/H/S
Rok za prijave: 07. 11. 2007.
Kome je program namijenjen: Svim bh. novinarima i novinarkama koji su zaposleni u štampanim i elektronskim medijima.
Trajanje programa: 11/2007 – 02/2008. Dvije radionice u sklopu troipomjesečnog programa biće održane 13.-15. 11. 2007. i 15.-17. 01. 2008, dok će ostatak programa biti zasnovan na online edukaciji.
Mjesto održavanja radionica: Mediacentar Sarajevo (Kolodvorska 3, Sarajevo)
Zašto se trebam prijaviti na učešće na programu? Na putu Bosne i Hercegovine ka Evropi, pitanja razvoja kapaciteta institucija koje se bave problematikom pravde i sigurnosti biće od centralne važnosti za uspostavljanje funkcionalne vladavine zakona. Uloga medija i novinara u informisanju javnosti o tim pitanjima biće veoma značajna.  Deset bh. novinara i novinarki ovim će programom unaprijediti sposobnosti analitičkog izvještavanja o pravno-sigurnosnim pitanjima kako bi upoznali javnost sa situacijom u bh. pravosuđu i bezbjednosnim strukturama.
Šta ću naučiti?
• Način pisanja sinopisisa istraživačke priče; ciljeve i tehnike istraživačkog novinarstva; način pronalaska i provjere izvora; medijske zakone i njihovu primjenu tokom rada na pisanju priče; koje etičke dileme se mogu pojaviti tokom istraživanja i pisanja priče i načine kako ih prevazići.• Kakva je uloga i način rada državnih institucija bh. pravosuđa i sigurnosti; strukturu sigurnosnih sistema Bosne i Hercegovine.• Napredne tehnike pretraživanja interneta: pretraživanje „deep web-a“; kako putem interneta provjeriti informacije
Program radionice: Program se zasniva na online edukaciji i dvije klasične radionice koje će biti održane u Mediacentru Sarajevo; osmišljen je tako da se može pohađati uz redovan posao u redakcijama. Novinari i novinarke preko interneta komuniciraju sa trenerima, pristupaju trening materijalima i uz stalne konsultacije sa trenerima rade na pričama iz oblasti pravosuđa i sigurnosti koje samostalno odaberu. Sve priče koje će nastati tokom troipomjesečne edukacije biće objavljene na regionalnom portalu za edukaciju i profesionalizaciju novinara, www.netnovinar.org i u medijima za koje rade učesnici programa.
O trenerima: Mehmed Halilović je zamjenik Ombudsmana za medije FBiH, Rasim Čerimagić je predavač i trener istraživačkog novinarstva u Školi novinarstva Media Plan, Sarajevo. Gosti predavači: Saša Leković, menadžer NetNovinar trening centra, Nevena Ršumović, glavna urednica web portala NetNovinar.org, Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH i potpredsjednik Vlade BiH, Benjamin Butković, urednik na BHT1, Dejan Anastasijević, urednik beogradskog sedmičnjaka „Vreme“ i Dženana Karup-Druško, urednica u magazinu „Dani“.
Način prijavljivanja: Kandidati trebaju dostaviti:
• CV/biografiju kandidata/kinje (obrazovanje, seminari, treninzi) sa ličnim podacima• Lične kontakte kandidata/kinje i kontakte medija iz kojeg dolaze• Pismenu potvrdu glavnog urednika medija koji se obavezuje da će medij objaviti istraživačku priču/TV/radio prilog kandidata koji je nastao u toku programa• Vlastite novinarske radove• Pismo motivacije (pismo daje objašnjenje motiviranosti kandidata/kinje da učestvuje u programu, opisuje polja interesa kandidata/kinje i govori o njegovim ili njenim preofesionalnim ciljevima)
Kontakt osobe:
Maša Hilčišin masa@media.baLejla Kapetanovićlejla@media.baMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840
Organizatori: Organizator je NetNovinar – Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Program finansira Ambasada Velike Britanije Sarajevo u okviru programa Global Conflict Prevention Fund.