Izvještavanje o ekonomskim izazovima BiH

Tokom radionice “Business reporting”, koja je održana od 17. do 21. septembra u Mediacentru Sarajevo, učesnici su se upoznali sa aktuelnim ekonomskim pitanjima, kao i relevantnim terminima u oblasti poslovnog izvještavanja koji će im pomoći u praćenju ekonomskih koraka BiH na putu ka evropskoj integraciji. 

Program petodnevne radionice bio je koncipiran na praktičnom radu učesnika, sa posebnim naglaskom na diskusiji predavača i sudionika o aktuelnim ekonomskim pitanjima. Vježbe su bile temeljene na radu dnevne redakcije, a učesnici su svako jutro birali novinske članke koji su pokrivali najvažnije ekonomske događaje prethodnog dana i analizirali ih.
Predavači na radionici bili su: Keith Hayes, direktor vodeće britanske konsultantske agencije za treninge iz oblasti medija „Irving International Limited“ i bivši urednik i producent Reutersovih međunarodnih poslovnih vijesti „Financial Report“, Randolph Walerius, urednik vijesti u agenciji „Dow Jones“ za područje Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike i bivši urednik poslovnih i finansijskih vijesti u Dow Jones Newswires, i Eldar Dizdarević, urednik poslovnog online magazina www.investitor.ba.
Učesnici su se upoznali sa relevantnim finansijskim pokazateljima kompanija kao što su aktiva, osnovni i ukupni kapital, dugoročne i kratkoročne obaveze, prihodi i rashodi, a sve u cilju pravilnog čitanja finansijskih izvještaja.
“Najkorisnije mi je bilo što sam naučila pravilno čitati finansijske izvještaje te koji podaci su bitni kako bih ih koristila u svojoj priči. Radionica je jako kvalitetna i korisna jer mi je omogućila jedan novi pristup poslovnom izvještavanju”, kazala je Radana Čikić, novinarka Alternativne televizije iz Banja Luke.
Sudionici radionice posjetili su Sarajevsku berzu (SASE), kao i brokersku kuću FIMA gdje su im brokeri pojasnili način trgovanja na berzi, kako se unose nalozi i obračunava vrijednost dionica pojedinih kompanija, te koje poslovne informacije su važne za brokere i analitičare.
“Najzanimljivije mi je bila posjeta brokerskoj kući FIMA gdje sam shvatio razliku između brokerske kuće i berze, te Sarajevskoj berzi, gdje smo razgovarali sa Zlatanom Dedićem, direktorom SASE”, rekao je Nihad Penava, novinar iz Sarajeva.
Gost na radionici bio je Džemail Vlahovljak, generalni direktor “Energoinvesta”, s kojim su učesnici razgovarali o poslovima kompanije u Libiji, Srbiji i Alžiru, kao i o budućim planovima ove kompanije.
”Jako sam zadovoljan izborom sudionika radionice, i njihovoj angažiranosti tokom radionice. Nekoliko učesnika napisat će tekstove za online poslovni magazin www.investitor.ba,“ kazao je Eldar Dizdarević.
Druga radionica “Poslovnog izvještavanja” biće održana od 22. do 26. oktobra 2007. u Mediacentru Sarajevo.
Organizatori radionice su Irving International Limited i NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb).
Program finansira United Kingdom Foreign and Commonwealth Office u sklopu programa Global Opportunities Fund.