Kompjuteri u istraživačkom novinarstvu

Radionica: Kompjuteri u istraživačkom novinarstvu 

Naziv radionice: Investigative and Computer Assisted Reporting
Radni jezik radionice: Engleski (obezbijeđen je prijevod na B/H/S)
Rok za prijave: 05. 11. 2007.
Kome je radionica namijenjena: Novinarima i novinarkama iz bh. elektronskih, štampanih i online medija.
Trajanje radionice: 09 -11. 11. 2007.
Mjesto održavanja: Mediacentar Sarajevo (Kolodvorska 3, Sarajevo)
Cijena učešća: Organizator pokriva sve troškove učesnika i učesnica.
O radionici: European Journalism Centre (EJC) u suradnji sa Mediacentrom Sarajevo, Mediacentrom iz Niša i Makedonskim Institutom za medije organizira tri radionice pod nazivom „Istraživačko novinarstvo i kompjuteri u novinarstvu“ ( ”Investigative and Computer Assisted Reporting” ) u 2007. i 2008.
Radionica za bh. novinare održava se u Mediacentru Sarajevo (novembar 2007.). Media centar u Nišu je domaćin radionice za novinare iz Crne Gore i Srbije (februar 2008.), a Makedonski Institut za Medije za novinare sa Kosova i iz Makedonije (Skoplje, juni 2008.).
Zašto se trebam prijaviti: Kompjuteri, ali i pristup Internetu, promijenili su novinarski posao. Sve je više važnih podataka koji su dostupni u digitalnoj formi – bilo na internetu, bilo da njima raspolažu razne institucije i organizacije. Treba ih pronaći i iskoristiti.
Dobre istraživačke priče danas često zavise od vješte pretrage, prikupljanja i analize podataka u elektronskoj formi.
Skup vještina koji uključuje korištenje interneta za sakupljanje podataka i njihovo kasnije analiziranje uz pomoć različitih softvera, sve to za potrebe rada na novinarskoj priči, naziva se Computer Assisted Reporting ili skraćeno CAR (izvještavanje pomoću kompjutera).
Tehnike CAR-a omogućavaju novinarima da prikupe podatake iz svjetskih baza podataka, analiziraju ih uz pomoć proračunskih tablica (kao što je npr. Excel) , programa za analizu baza podatka ili onih za statističku obradu podataka, kao i da vode intervjue putem e-maila, i mnoge druge vještine.
Korištenje kompjutera je ključno i u istraživačkom novinarstvu. U jezgri kvalitetne istraživačke priče nalaze se provjerene informacije i zato CAR može pomoći novinarima da urade značajne istraživačke priče.
Treneri će na kraju radionica održanih u Sarajevu, Nišu i Skoplju odabrati po 2 učesnika (ukupno 6) za učešće na petoj Globalnoj konferenciji istraživačkog novinarstva (Global Investigative Journalism Conference) koja će biti održana u Lillehammeru u septembru 2008.
Šta ću naučiti?
• -Šta je istraživačko novinarstvo i zašto je ono bitno; -osnovne metode istraživačkog novinarstva; -proces istraživanja; -napredne metode u istraživačkom novinarstvu; -kako organizirati istraživački projekat; -koje su standardne greške koje se javljaju u procesu istraživanja.
• -Kako pronaći izvore; -kako koristiti anonimne izvore; -kako vrednovati i kontorolirati izvore; -kako ih zaštiti; -kako dobiti informacije od izvora koji odbijaju surađivati; -šta novinari i novinarke mogu naučiti od zaposlenih u drugim profesijama i na koji način mogu dobiti informacije od njih.
• -Tehnike intervjua; -kakva je moć “pravih” odgovora.
• -Kako kreirati vlastitu bazu podataka i arhivu; -kako koristiti Excel kako bi novinarsko istraživanje bilo sistematičnije i organiziranije; -kakav je jezik moćne elite; -kako istražiti i razumjeti nacionalne i međunarodne vladine arhive i dokumente; -kako pristupiti arhivama hiljada agencija širom svijeta; -kakva je moć pisanih izvora.
• -Šta je computer-assisted reporting i zašto je važan u novinarskom radu; -kako internet pomaže novinaru/ki da bolje uradi posao; -koji su pretraživači weba najbolji; -šta znači ”inteligentna internet pretraga”; -kako pretraživati službene baze podataka u SAD-u, Evropi i drugim zemljama; -da li možemo vjerovati informacijama koje pronađemo i kako izbjeći propagandu prilikom preuzimanja informacija s interneta; -kako koristiti mailing liste s ciljem diskusije i povezivanja sa kolegama.
• -Autorska prava na internetu; -možemo li koristiti slike i materijale pronađene na Internetu.
Predavači / Treneri: Radionicu će voditi dva dugogodišnja istraživačka novinara iz Norveške s velikim iskustvom u korištenju tehnika CAR-a.
Jan Gunnar Furuly je novinar najvećeg norveškog dnevnog lista  ”Aftenposten” .
Per Anders Johansen je glavni urednik vijesti u norveškom RTV servisu (Norwegian Broadcasting Corporation).
Način prijavljivanja: 
Pošaljite CV/Biografiju (koja uključuje vaše kontakt-informacije) organizatoru u Mediacentru Sarajevu:  Lejli Kapetanovićlejla@media.ba

Za sva pitanja možete nas i pozvati na ovaj broj: + 387 33 715 840Mediacentar Sarajevo
Organizatori:European Journalism Centre (EJC) u suradnji sa NetNovinarom (osnivači: Mediacentar Sarajevo i Centar za istraživačko novinarstvo, Zagreb). Projekat je finansijski podržala Freedom for Expression Foundation (Fritt Ord) iz Norveške.