"Sarajevske sveske" u Skoplju

Nakon veoma uspešnog predstavljanja na 23. sajmu knjiga u Geteborgu, „Sarajevske sveske“ su nastavile promociju najnovijeg broja časopisa posvećenog poeziji u Skoplju, i od 8.–10. oktobra 2007. učestvovale su u nizu kulturnih dešavanja u glavnom gradu Makedonije.     

"Sarajevske sveske" u oktobru 2007. u Skoplju su predstavile najnoviji  broj 15/16, koji je izašao u maju ove godine. Broj je posvećen savremenoj poeziji u regionu od 1990. do današnjih dana.
Prvog dana, ponedeljka 8.10, u kulturnom centru “Točka”, u Skoplju, u organizaciji Udruženja Nezavisnih pisaca Makedonije, održano je književno veče, posvećeno aktuelnim ostvarenjima hrvatskih pisaca Slobodana Šnajdera i Daše Drndić. Književno veče je moderirala dr. Elizabeta Šeleva (kao aktuelna predsednica udruženja Nezavisnih pisaca Makedonije), koja je prevela i pročitala odlomak romana Daše Drndić “Sonnenschein”. Odlomak Šnajderove drame “Dumanicine tišine” je govorila glumica Sonja Kirandžiska. O ukupnom opusu i opštem kulturološkom kontekstu stvaralaštva eminentnih gostiju govorila je dr. Jelena Lužina.
U utorak, 9.10.2007, u okviru regionalnog projekta „Sarajevskih svezaka“ “Politike EU prema Zapadnom Balkanu”, u kulturnom centru “Točka” održana je debata “Makedonski multikulturni model u perspektivi balkanske situacije i eurointegracije”, na kojoj su svoja izlaganja imala članovi redakcije Vojka Smiljanić- Đikić, Basri Capriqi, Slobodan Šnajder, gosti Alma Lazarevska, Duško Novaković – kao i domaći eksperti Suad Misini, dr. Elizabeta Šeleva i m-r Robert Alagjozovski, koji je ujedno bio moderator ove tribine.             Pitanje multikulturalizma u toku debate je aktuelizovano obzirom na reformske procese, koji nužno prate proces eurointegracije, aktuelni političko-bezbedonosni kontekst, rešavanje/razrešenje kosovskog problema, ali i zebnju od  novog ratnog sukoba.
Diskusija se pokazala plodnom, u ukupnom trajanju od skoro 3 sata, sa aktivnim učešćem i evidentnim interesovanjem motivisane publike, pokrenuvši arhetipska pitanja o imanentnom poreklu zla kod čoveka, o njegovoj “upućenosti” na zlo, o (ne)mogućim oblicima prevencije zla.
„Sarajevske sveske“ su 10.10, u kulturnom centru “Mala stanica”, održale promociju svog dvobroja 15-16, zajedno sa pesničkim čitanjem, na kome su nastupili autori uvršteni u aktuelnom antologijskom izboru svezaka, kao i gosti, odnosno urednici. Prisustvovalo je ukupno 15 pisaca.
O nastajanju i koncepciji časopisa i aktuelnom enciklopedijskom projektu obuhvatanja ex-yu literature od 90-tih godina do danas govorila je izvršna urednica Vojka Smiljanić Đikić.
Književno veče je vodila dr. Elizabeta Šeleva, koja je pročitala pesmu nedavno preminulog Petreta Andrejevskog. Nakon toga su svojim pesmama nastupili: Mateja Matevski, Bogomil Djuzel, Radovan Pavlovski, Katica Kjulafkova, Liljana Dirjan, Jovica Ivanovski, Nikola Madzirov, Igor Isakovski – od domaćih autora, kao i Vojka Smiljanić, Duško Novaković, Basri Capriqi – od gostiju, dok su Daša Drndić i Slobodan Šnajder govorili fragmente iz svoje najnovije proze.
„Sarajevske sveske“ su projekat Mediacentra, časopis koji uspostavlja pokidane veze i dijalog među institucijama kulture i kulturnim i javnim radnicima u regionu.
Broj 17 ovog književnog časopisa trebao bi izaći krajem ove godine.