„Esma“ u Varšavi

Dokumentarni film Mediacentra Sarajevo „Esma“ biće na poziv organizatora prikazan u okviru takmičarskog programa 7. Međunarodnog filmskog festivala „Watch Docs“ u Varšavi od 7. do 16. decembra ove godine.

Film autora Šekija Radončića će se na ovom prestižnom festivalu posvećenom ljudskim pravima natjecati za nagradu „Jacek Kuron“, posvećenu poljskom disidentu koji je u vremenu komunističke vladavine bio intelektualni lider pokreta „Solidarnost“, a poslije komunizma veliki zagovornik politike pomirenja.
U zvaničnu selekciju takmičarskog programa izabrano je 16 dokumentaraca od kojih će svaki u toku festivala biti prikazan dva puta.
Više o ovom dokumentarcu će festivalski zvaničnici i publika moći saznati i od režisera filma „Esma“ Alena Drljevića, koji će prisustvovati festivalu u Varšavi. „Esma“ je priča o ženi, majci i supruzi čiji je muž, pukovnik Avdo Palić, pregovarač Armije BiH tokom zvaničnih pregovora dvaju zaraćenih strana unutar UN kampa u Žepi, prisilno odveden od strane vojske RS, gdje mu se gubi svaki trag. Od tog trenutka počinje višegodišnja potraga njegove supruge Esme za svojim nestalim suprugom.Dokumentarni film realizovan je uz podršku Delegacije Evropske komisije CARDS programa, Fonda otvoreno društvo BiH-SOROS Fondacije, Švedskog Helsinškog komiteta i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao dio projekta „Dokumentarne priče o ljudskim pravima“. Više o festivalu pročitajte na stranici: http://www.watchdocs.pl/
Više o produkciji Mediacentra pročitajte ovdje.