Radni odnosi u medijima u BiH

Česta kršenja radnih prava uposlenika u medijima pokazuju da su mehanizmi njihove zaštite u BiH nedovoljno efikasni u praksi, zaključak je istraživanja “Radni odnosi u medijima” koje je Mediacentar Sarajevo sproveo u saradnji sa Centrom za nezavisno novinarstvo iz Moldavije.

Centar za nezavisno novinarstvo iz Moldavije je u 2007. godini pokrenuo regionalno istraživanje "Radni odnosi u medijima" koje obuhvata 11 zemalja članica SEENPM mreže (The South East European Network for Professionalization of the Media).
Mediacentar Sarajevo je u okviru istog istraživanja, u periodu juni-septembar 2007. godine, prikupio i analizirao podatke za BiH, te pripremio izvještaj “Radni odnosi i mediji u Bosni i Hercegovini“ u kojem su analizirani efikasnost pravnih normi u zaštiti radnih prava uposlenika u bosanskohercegovačkim medijima, evidentirani najprominentniji problemi u ovoj oblasti, i date sugestije i preporuke za njihovo prevazilaženje. Istraživanjem je obuhvaćen kako status tzv. „tipičnih uposlenika“, tako i onih koje pripadaju kategoriji „atipičnih uposlenika“ (novinari-saradnici, mladi novinari, studenti, volonteri) u medijima.
Analiza pravnih normi ukazuje na postojanje međunarodno-pravne i nacionalne legislativne osnove za zaštitu radnih prava u BiH općenito, kao i određenih pozitivnih trendova u pregovaranju između sindikata medijskih uposlenika s jedne, i udruženja poslodavaca u medijskom sektoru, s druge strane. Međutim, česta kršenja radnih prava uposlenika u medijima pokazuju da su mehanizmi zaštite radnih prava nedovoljno efikasni u praksi. Najčešći oblici kršenja radnih prava uposlenika u medijima su povezani sa isplatama plata (niske naknade, neredovne uplate plata i doprinosa, minimalne plate prijavljene nadležnim državnim organima) uslovima rada i dužinom radnog dana.
Dok neki od novinara koji su učestvovali u istraživanju preferiraju „freelance“ radne angažmane (zbog viših direktnih prihoda i mogućnosti angažmana u više medijskih kuća), rezultati istraživanja su pokazali da su kršenja prava novinara-saradnika češća u odnosu na stalno zaposlene. U tom smislu, naročito vulnerabilnu kategoriju predstavljaju mladi novinari koji su na početku novinarske karijere.
Većina novinara vjeruje da je neregistriran rad još uvijek učestala praksa u radnim odnosima, premda neki od ispitanika smatraju da postoji trend ka njegovom smanjenju. Međutim, niti potpisivanje ugovora o radu (s obzirom na nespecificirane dužnosti i obaveze uposlenika, a često i nenavođenje visine plate) ne pruža sigurnost u smislu punog uživanja prava koja proizilaze iz radnog odnosa. Većina novinara koji su učestvovali u istraživanju vjeruje da im ugovor o radu ne nudi zaštitu od neopravdanih kazni ili otpuštanja.
Rezultati također ukazuju na značajan nedostatak svijesti među novinarima o postojećim pravnim normama i mehanizmima zaštite radnih prava, kao i o aktuelnim i potencijalnim rezultatima sindikalnog organiziranja.
Kompletan izvještaj za BiH autorice Sanele Hodžić (asistent istraživač, Mediacentar Sarajevo) možete preuzeti u  PDF formatu ovdje.
(Napomena: Izvještaj je na engleskom jeziku).
O projektu:Istraživanje radnih odnosa u medijima u BiH dio je istraživačkog projekta kojeg koordinira Centar za nezavisno novinarstvo iz Moldavije i koje obuhvata 11 zemalja članica SEENPM mreže (The South East European Network for Professionalization of the Media).
Zbornik koji sadrži izvještaje iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Slovenije biće objavljen u elektronskoj verziji u decembru 2007.godine.
Osim Mediacentra Sarajevo, partneri moldavskog Centra za nezavisno novinarstvou projektu su i: Albanski Institut za medije (Tirana, Albanija); Centar za razvoj medija (Sofija, Bugarska); Centar za nezavisno novinarstvo (Budimpešta, Mađarska); Centar za nezavisno novinarstvo (Rumunija); Internacionalni centar za edukaciju novinara (Opatija, Hrvatska); Makedonski Institut za medije (Skoplje, Makedonija); Mediacentar Beograd (Beograd, Srbija); Institut za medije Crne Gore  (Crna Gora),  Mirovni institut  (Ljubljana, Slovenija).