Skup istraživačkih novinara u Mediacentru

U organizaciji South East Europe Media Organisation (SEEMO), Mediacentra  Sarajeva i Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba 27. i 28. novembra 2007. u Mediacentru Sarajevo biće održan skup istraživačkih novinara koji će okupiti istaknute novinare istraživače iz Bosne i Hercegovine. Svi zainteresovani bh. novinari mogu se prijaviti do 21. 11. 2007.Ovaj skup dio je serije skupova istraživačkih novinara iz jugoistočne Evrope koji su do sada održani u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji i Rumuniji.Skup će svečano otvoriti Nj.E. Almhofer Werner, ambasador Republike Austrije u BiH u utorak, 27. novembra u 17.30.U okviru ovog skupa biće organizovana i dodjela nagrade SEEMO Human Rights Award 2007, koja će ove godine biti uručena novinaru Šekiju Radončiću na svečanoj ceremoniji uz koktel, 27. novembra 2007. u 19.30 u Mediacentru Sarajevo. Nakon ceremonije dodjele nagrade biće prikazan i dokumentarni film Mediacentra  ”Karneval”, scenariste Šekija Radončića i reditelja Alena Drljevića.Predviđeni su sljedeći predavači:Henrik Kaufholz, menadžer Mreže istraživačkih novinara jugoistočne Evrope (SCOOP), Nevena Ršumović, urednica NetNovinar.org, portala za edukaciju i profesionalizaciju novinara jugoistočne Evrope, Saša Leković, direktor Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba, Krešimir Kovač, slobodni novinar iz Varaždina, Esad Hećimović, reporter magazina “Dani”, Mijat Lakićević, urednik magazina “Ekonomist” iz Beograda i Šeki Radončić, slobodni novinar, Sarajevo.Teme skupa su:

Istraživanje ratnih zločina i terorizma u etnički podijeljenim društvima
Istraživački proces
Kako dobiti novac za istraživanje i pisanje snažne istraživačke priče
Prekogranične mreže istraživačkih novinara i izvori finansiranja
Novi trendovi u Computer Assisted Reporting-u
Istraživačka priča: od dojave do članka, knjige i dokumentarnog filma
Istraživačko novinarstvo o ekonomiji u Srbiji
Ovaj skup, kao i dosada održani skupovi SEEMO istraživačkog novinarstva, dio su SEEMO Dialogue SEE projekta koji je finansijski podržala Austrian Development Cooperation.
Svi zainteresirani za učešće na ovom skupu svoj dolazak trebaju potvrditi najkasnije do srijede, 21. novembra na masa@media.ba.
Kontakt osoba za dodatne za više informacija:
Maša HilčišinMediacentar Sarajevo+ 387 33 715 840 masa@media.ba