Objavljen novi broj "Sarajevskih sveski"

Nakon nekoliko brojeva posvećenih pregledu savremene drame, proze, pripovjetke i poezije, 17. broj književnog časopisa "Sarajevske sveske" se fokusira na književnu kritiku u južnoslovenskim zemljama.

 U temi broja se predstavljaju najvažniji problemi književne kritike, analiziraju i na primjerima ilustruju tipovi aktuelnih kritičara u dnevnim i nedeljnim novinama, ali i stručnim časopisima. Time je napravljen pregled kritike u posljednjih petnaest godina u Srbiji (Saša Ćirić, Igor Perišić), Bosni i Hercegovini (Enver Kazaz), Makedoniji (Robert Alađozovski), Kosovu (Agim Vinca, Anton Berišaj), Sloveniji (Urban Vovk) i Hrvatskoj (Leo Rafolt).
Kakva je veza historije i pojedinačnog života, kome je u kulturi pripadao 'jugoslovenski prostor', šta je dvojna pripadnost pisca, kako prepoznajemo život u rubrici "U PRVOM LICU" ispituje Mitko Madžunkov, pisac rođen u Makedoniji koji je živio u Beogradu...
"DOKUMENTI" otkrivaju prepisku Danila Kiša sa mnogobrojnim svjetskim poznatim ličnostima. Esej Blage Dimitrove je duhovito i istovremeno melanholično sjećanje na susret sa Danilom Kišom.
Muharem Bazdulj vodi "DIJALOG" sa Mirjanom Miočinović, istaknutom prevoditeljicom, teatrologom i esejistom, a Dean Duda sa univerzitetskim profesorom Milivojem Solarom, autorom poznatim po priručniku 'Teorija književnosti', ali i novije knjige predavanja o lošem ukusu.
U rubrici "KRITIKA" želeći da se što nepristrasnije ocijeni književno stvaralaštvo, predstavljamo kako drugi čitaju druge. Stevan Tontić (Bosna i Hercegovina) piše o knjizi iz Srbije, Jagna Pogačnik (Hrvatska) piše o slovenačkom piscu Alešu Čaru, Mitja Čander (Slovenija) piše o knjigama Miljenka Jergovića, Srđana Valjarevića i Lamije Begagić, Tihomir Brajović (Srbija) piše o knjizi Igora Štiksa 'Elijahova stolica', Tanja Rosić (Srbija) o 'Vječniku' Nedžada Ibrišimovića, Svetlana Tomić (Srbija) o 'Antologiji priče Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore'. Basri Capriqi (Kosovo) piše o romanima Ismaila Kadarea, Vesna Cidilko (Srbija) o recepciji poezije Stevana Tontića, Mihajlo Pantić (Srbija) o Zoranu Feriću, Rusmir Mahmutćehajić (Bosna i Hercegovina) piše o romanu Dževada Karahasana 'Noćno Vijeće',  Milorad Belančić (Srbija) piše o romanu Radeta Kuzmanovića 'Zimska šetnja', Nebojša Marić (Srbija) o romanu Gorana Samardžića i Elizabeta Šeleva o romanu Kice Kolbe.
Renato Baretić u "DNEVNIKU" opisuje svoj stipendijski boravak u Belgiji, dok rubrika "MANIGAKTURA" donosi najnovije poetske i prozne radove južnoslovenskih autora. "PUTOVNICA" daje i panoramu savremene austrijske poezije koju je priredio i preveo istaknuti bosanskohercegovački pjesnik Stevan Tontić.
Wieland Schmied i Efriede Jelinek daju "PORTRET SLIKARA" Petera Pongratza. Prvi autor govori o slikama i crtežima na temu rata u Hrvatskoj i Bosni, koje je Pongratz stvorio od 1991. do 1994. prikazujući nastojanje da se strah od užasa prevaziđe.
Jelinek nadahnuto opisuje ciklus crteža Dječije pjesme ističući kao suštinu otvorenost slikarskih poteza i naših tumačenja.