Vjeronauka u vrtićima?

'Za i protiv uvođenja vjeronauke u sarajevske vrtiće' naziv je debate koja se održava 10. aprila u Hotelu 'Bosnia' u 14.00 sati. Da li će djeca biti razdvojena jedna od drugih tijekom boravka u vrtiću? Da li je na pomolu nova segregacija djece? Da li se poštuje volja svih roditelja? Da li postoje primjeri pozitivne prakse? Ovo su samo neka od pitanja koja će otvoriti debata. Organizatori debate su Mediacentar Sarajevo i Centar za kulturu dijaloga.
U posljednje vrijeme svjedoci/kinje smo mnogobrojnih stavova za i protiv uvođenja vjeronauke u sarajevske vrtiće. Sprovode se ankete, pitaju roditelji, javnost ima nejasne stavove u nedostatku informacija, u medijima se mogu pročitati natpisi koji afirmiraju ovu aktivnost, ali i oni koji je rezolutno negiraju. Ovo pitanje je otvorilo i pitanje statusa učenika i učenica u osnovnim školama koji/e ne pohađaju islamski vjeronauk. Šta s njima?
Zakon je rezolutan „ne razdvajati djecu na religijskoj osnovi“, ali i da  treba biti osigurana sloboda vjeroispovjesti i vjerske poduke. Zašto je onda javnost uznemirena? Zašto su plasirane informacije otvorile mnogobrojna pitanja? Da li će djeca biti razdvojena jedna od drugih tijekom boravka u vrtiću? Da li je na pomolu nova segregacija djece? Da li se poštuje volja svih roditelja? Da li postoje primjeri pozitivne prakse?
Iskreno se nadamo da ćete prepoznati značaj ove teme i nedvojbeno prisustvovati ovoj prvoj debati i tako doprinijeti artikuliranju stavova o ovom pitanju, artikulirati stav građana, građanki, javnosti, kulturne i intelektualne scene Sarajeva i na taj način omogućiti razvoj civilnog društva kroz javno raspravljanje o svim aktuelnim pitanjima i problemima društva. U demokratskim, otvorenim društvima ključne odluke se ne donose izvan očiju javnosti, već kroz oči javnosti koje treba da su lakmus papir za sve demokratske promjene.
Uvodničari i uvodničarke u debatu:
Danijel Hopić – „Save the Children“Ismeta Brajlović – Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo – Prosvjetno pedagoški zavodJakob Finci – Jevrejska zajednica u BiHMustafa Spahić – Gazi Husrev - begova medresa SarajevoVildana Selimbegović – Magazin „Dani“Mustafa Prljača - Rijaset Islamske zajedniceIvica Mršo – Katolički školski centar, kao i predstavnici/eMitropolije DabrobosanskeJU „Djeca Sarajeva“
Organizatori debate su Mediacentar Sarajevo i Centar za kulturu dijaloga.