Promocija knjige i debata o javnim televizijama u multietničkim državama

Ljubazno Vas pozivamo na promociju knjige
RAZJEDINJENI PROPADAJU:
Javni radio-televizijski servisi u multietničkim državama
Uredili: Sandra Bašić Hrvatin, Mark Thompson, Tarik Jusić,
Izdavač: Mediacentar Sarajevo, 2008
U četvrtak, 15. maja 2008, u 10:30 u Mediacentru Sarajevo (Kolodvorska 3, Sarajevo).
Uprkos svemu što je posljednjih godina rečeno o važnosti medija u stabilizaciji (i destabilizaciji) multietničkih država, veoma je malo komparativnih istraživanja o javnim radio-televizijskim servisima u takvim državama. Mediacentar Sarajevo ima zadovoljstvo da najavi objavljivanje nove knjige, Razjedinjeni propadaju: Javni radio-televizijski servisi u multietničkim državama, koja predstavlja rezultat istraživanja koje je provedeno u Bosni i Hercegovini, Belgiji, Makedoniji i Švicarskoj. Analizirajući zakone i propise, načine finansiranja, uređivačke politike i praksu zapošljavanja na javnim radio-televizijskim servisima u ovim zemljama, istraživanje ukazuje na neke značajne opšte zaključke, među kojima su sljedeći:
• pripadnici etničkih grupa radije gledaju, slušaju i čitaju medije koji se obraćaju grupi kojoj oni pripadaju,• kvalitet programa – a time i popularnost – predstavlja ključ društvene i političke (integrativne) uloge televizije,• čak i u uspješnim multietničkim državama, malo sredstava se odvaja za pružanje programa usmjerenih ka drugim etničkim grupama koji mogu pomoći u izgradnji sveobuhvatnih lojalnosti,• javni radiodifuzni servisi mogu prihvatiti etničko-kulturološke razlike ili ih mogu dovesti u pitanje izlažući ih raspravi sa više aspekata.
Uvodničari su:- Prof. dr. Sandra Bašić Hrvatin, profesorica na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani (ko-urednik knjige „Razjedinjeni propadaju: Javni radio-televizijski servisi u multietničkim državama“); - Dr. Mark Thompson, izvršni urednik website-a Network Media Programa, autor knjige “Forging War: The Media in Serbia, Croatia and Bosnia-Hercegovina”, (ko-urednik knjige „Razjedinjeni propadaju: Javni radio-televizijski servisi u multietničkim državama““); - Mr. Amer Džihana, koordinator programa Istraživanja Mediacentra Sarajevo, (ko-autor izvještaja za Bosnu i Hercegovinu);- Mehmed Agović, generalni direktor BHRT-a;- Frane Maroević, Direktor komunikacija OHR-a i EUSR-a;
Diskusiju će moderirati Borislav Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo.
Nakon prezentacije i diskusije, druženje će se uz prigodan koktel nastaviti u neformalnoj atmosferi Cafe kluba Mediacentra Sarajevo.
Ovo istraživanje Mediacentra Sarajevo je urađeno uz podršku Instituta Otvoreno društvo (OSI) u okviru projekta "Televizija u Evropi" koji realizuju Network Media Program (NMP) i EU Monitoring and Advocacy Program (EUMAP). www.soros.org, www.mediapolicy.org,www.eumap.org
MEDIACENTAR Sarajevo, Kolodvorska 3, Sarajevo, Tel/fax: 033 715 840, kontakt: Adla Isanovic adla@media.ba