Početak projekta “Medijsko pokrivanje marginaliziranih grupa”

Mediacentar Sarajevo uz podršku Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, oglašava početak projekta „Medijsko pokrivanje marginaliziranih grupa“ koji ima za cilj podizanje kvalitete profesionalnog i etičkog izvještavanja o marginaliziranim društvenim grupama u ovdašnjim medijima.

Foto: Štićenice Zavoda za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu

Odnos prema marginaliziranim i manjinskim grupama zasigurno je jedno od najosjetljivih pitanja s kojim se susreće postratno bosanskohercegovačko društvo. Domaći mediji su prepuni primjera predrasuda i neetičnog izvještavanja kada se, primjerice, govori o imigrantima, spolno- rodnim manjinama, Romskoj populaciji, osobama s invaliditetom, delikvenciji, netipičnim vjerskim zajednicama itd.

Stoga je cilj projekta „Medijsko pokrivanje marginaliziranih grupa“ prepoznavanje i kritička analiza medijskih stereotipa o marginaliziranim društvenim grupama, te poboljšavanje nivoa profesionalnog izvještavanja o njima. U sklopu projekta održat će se na desetine tematskih tribina, izložbi, promocija, specijalističkih treninga za novinare koji se bave ovom problematikom, te pokušati povezati nevladine organizacije, nosioce vlasti te predstavnike marginalziranih i manjinskih grupa.

Također, predviđeno je i sprovođenje medijskih istraživanja, te rad na više novinarskih tekstova koji će se fokusirati na problematiku marginaliziranih grupa, a koji će po okočanju projekta biti objedinjeni u prigodnu knjigu.

Kako bi na najbolji način obilježio početak projekta „Medijsko pokrivanje marginaliziranih grupa“, Mediacentar Sarajevo organizira u četvrtak 29. januara/siječnja 2009,  s početkom u  18:00 sati aukciju fotografija koje su priredili polaznici majstorske radionice Damira Šagolja, fotoreportera Reutersa. Sredstva prikupljena na aukciji otvorenoj za javnost biće usmjerena za pomoć štićenicama Zavoda za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu, jedinu ustanovu ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini.