Uručena sredstva sa aukcije fotografija

Predstavnicima Zavoda za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu uručena je vrijedna  medicinska oprema kojom će se unaprijediti skrb o štićenicama ove jedinstvene institucije u BiH.

Zahvaljujući sredstvima prikupljenim na humanitarnoj aukciji fotografija, kojom je koncem januara obilježen početak projekta „Protiv isključivosti: Mediji i izvještavanje o marginaliziranim grupama“, pribavljena je preko 3000 KM vrijedna medicinska oprema neophodna za rad ambulante Zavoda za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu.

Ovaj Zavod trenutačno zbrinjava 144 štićenice a riječ je o osobama umjerene i teške mentalne zaostalosti, višestruko ometenih u razvoju te oboljelih od autizma. Za sve štićenice u ovom zavodu je osigurana socijalna zaštita, vaspitanje i edukovanje, radno osposobljavanje, okupaciona terapija kao i obezbjeđenje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Inače, pored ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske ovu humanu akciju podržali su i prijatelji Mediacentra, muzičar Damir Imamović te glumci Gordana Boban i Ermin Bravo, koji su svojim učešćem značajno doprinijeli uspjehu ove humane incijative. Također, akciju je vrijednom donacijom potpomogla i sarajevska firma SVRSA.

Odnos prema marginaliziranim i manjinskim grupama zasigurno je jedno od najosjetljivijih pitanja s kojim se susreće postratno bosanskohercegovačko društvo. Domaći su mediji prepuni primjera predrasuda i neetičnog izvještavanja kada se, primjerice, govori o imigrantima, spolno-rodnim manjinama, romskoj populaciji, osobama s invaliditetom, delikvenciji, netipičnim vjerskim zajednicama itd. Ovakve akcije su usmjerene na razbijanje stereotipa i predrasuda te poboljšanje statusa i korektnije izvještavanje o ovoj kategoriji stanovništva.