A / B / C / Č / Ć / D / / Đ / E / F / G / H / I / J / K / L / M / N / O / P / Q / R / S / Š / T / U / V / W / X / Y / Z / Ž /

Anida Sokol

Anida Sokol

Title

Anida Sokol

Urednica i istraživačica u Mediacentru Sarajevo. Završila je Master iz Engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i PhD iz Historije Evrope na Fakultetu političkih nauka na Sapienza Univerzitetu u Rimu. Bavila se istraživanjem u polju jezičkih politika i memorije, a radila je kao istraživačica na Sapienzi u sklopu projekta o diskriminaciji i predrasudama u Jugoistočnoj Evropi. Radila je kao novinarka u sarajevskom magazinu Gracija, a prije Medicentra bila je politički asistent u EUSR-u.

Istraživačica je i autorica istraživanja o mrzilačkim narativima i modelima propagande u BiH, transparentnosti rada pravosuđa u BiH tokom pandemije, medijskim navikama mladih u BiH, finansiranju medija iz javnih budžeta i drugih. Radi kao trenerica novinarstva orijentiranog na rješenja (solutions journalism), medijske pismenosti i verifikacije informacije. Predaje predmete Politika i mediji i Politička komunikacija na Burch univerzitetu i SSST-u u Sarajevu.