O Mediacentru / Saopštenja

O ljudskim pravima se ne pregovara

Diskusija o homofobiji u bh. medijima održana 14.5. u Mediacentru okupila je veliki broj zainteresiranih za pitanja ljudskih prava i etičkog izvještavanja.

Panel diskusiju, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra (SOC) i Mediacentra Sarajevo, su otvorili Steven Majors, Direktor programskog ureda misije USAID-a u BiH  i Andy McGuffie, EUD/EUSR direktor komunikacija i glasnogovornik. Major i McGuffie su istakli važnost poštivanja LGBT prava u Bosni i Hercegovini i uopšte. "O ljudskim pravim se ne može pregovarati", rekao je McGuffie.

Panelistice diskusije, koju je moderirao Aleksandar Trifunović, Murednik web magazina Buka, bile su Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra, Belma Žiga, psihologinja u udruženju Krila nade BiH, Valentina Pelizzer, aktivistica organizacije One World SEE, Duška Jurišić, novinarka i urednica, Federalna televizija  i Vesna Andree Zaimović, urednica portala Radio Sarajevo i Manjine.ba. Emina Bošnjak je otvorila diskusiju predstavljanjem najčešćih problema s kojima se u Bosni i Hercegovini susreće LGBT populacija, nakon čega su panelistice i publika raspravljali o pitanjima prestavljanja i zastupljenosti ove problematike u medijima i obrazovnim politikama. Posebnu pažnju prisutnih privukla je diskusija pojmu tzv. tihe većine, odnosno načinima senzibilizacije javnosti za probleme LGBT populacije. Aleksandar Trifunović je diskusiju zatvorio riječima: “Ljubite se i pustite druge da se ljube.”

Panel diskusija je organizirana kao dio USAID-ovog projekta „Jačanje nezavisnih medija“, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije, 17. maja.