O Mediacentru / Saopštenja

Jakić: Govorio sam punu istinu

U punoj sali Mediacentra, među prijateljima i poštovalaca rada Tomislava Jakića, predstavljena je njegova knjiga "Nisam zavijao s vukovima". 

"Ovo je, između ostalog i žanrovski kvaliteta knjiga, u kojoj se prelamaju autobiografija, dio političke biografije Stjepana Mesića sa kojim je autor sarađivao ali i kao memoaristika. Žanrovski upotpunjuje književni fond našeg govornog područja a možemo reći da knjiga ima sve one tagove koji bi joj danas u elektronskom dobu mogli garantovati popularnost", naveo je Amer Tikveša, recezent djela "Nisam zavijao s vukovima".

Događaj je vodila Svetlana Broz koja je čitala tekst Zlatka Dizdarevića o knjizi i autoru. Promociji su, pored brojnih gostiju, prisustvovali i Gradimir Gojer i Marko Orešković, koji su iznijeli svoje impresije o knjizi. 

Tomislav Jakić je naveo kako knjiga jeste mješavina žanrova i da je, sve što je u njoj sadržano, sam autor doživio, čuo ili pročitao. "Knjiga jeste svjedočanstvo, to su fragmenti sjećanja o trenutku zaborava. Pisao sam otvoreno, čak i onda kada sam znao da se nekim ljudima to neće svidjeti. Govorio sam punu istinu da ne bi ostavio prostora da mi neko može reći kako nisam rekao sve. Dokumenti koje sam objavio su autentični i neki od njih se vežu za moj rad u vrijeme mandata predsjednika Mesića", ističe Jakić.

"Novinar u meni nikada nije umro, nikada nije ustupio mjesto nekom drugom zanimanju. Svemu sam pristupao novinarski, pa čak i ovoj knjizi. Mogao bi reći da sam sada ispunio svoju "građansku dužnost", rekao sam šta je bilo, kako je bilo," zaključuje Jakić. 

Vezano:

Tomislav Jakić: Nisam zavijao s vukovima

Promocija knjige "Nisam zavijao s vukovima"