O Mediacentru / Saopštenja

Pojačaj sevdah

Dvorana Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) sinoć je bila premala da primi sve one koji su željeli da uživaju u sevdalinki u izvođenju mladih umjetnika. Na koncertu održanom u okviru prijekta "Sevdah Pogon", publici su se predstavili Leila Ćatić, Tarik Hukičević, zatim braća Fatmir i Mjedi Sulejmani, Ermin Čaklić i Jusuf Brkić.    
 
Tekst: Melisa Delić i Faruk Durmišević
Ankete: Elvisa Kavgić, Emir Plečić
Foto: Jelena Hadžiosmanović
Video: Samir Beharić i Selma Repeša
 
Nova muzička scena koja promoviše mlade izvođače sevdaha
 
Damir Imamović, koji je bio mentor mladim izvođačma, nije kriooduševljenje nakon završenog koncerta.
 
"Iznenađen sam koliko je sve dobro bilo. Imamo pet mladih vokalista, od kojih je svako poseban. Poznaju tradiciju sevdaha, vole i hoće to da rade. Svako od njih ima neko svoje tajno oružje, baš kao u onim filmovima o superherojima. Ono što je tradicija sevdaha kao umjetnosti, jedino i može da ide dalje tako što će ljudi imati priliku da svoje individualne talente pokažu", kaže Imamović. 
 
I vokalistica Leila Ćatić je zadovoljna što je bila jedna od učesnica ovog projekta. 
 
„Ponosna sam jer je Sevdah Pogon imao cilj koji je uspio i ostvariti. Kada izvodite sevdalinku najljepši osjećaj je kada pošaljete energiju koju imate i kada je dobijete nazad. To se desilo večeras“, rekla je Leila uz osmijeh.
 
 
 
Program je prvi korak u SARTR-ovom novom Sevdah Pogon programu, čiji je cilj da u narednim godinama okuplja mlade sevdah muzičare i promovira ovu vrstu muzike, ali i da na neki način kreira scenu za one koji tek dolaze.
 
„Ponosan sam što sam dio ovog projekta i što će Sevdah Pogon ostati na sceni SARTR-a kao sastavni dio novopokrenute muzičke scene. Odavno nisam na ovaj način doživio neku pozitivnu energiju. Večeras sam gledao vrhunske izvođače i profesionalce“, dodao je direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković.
 
Svakim novim nastupom izvođači su potvrđivali muzičke kvalitete i vokalne sposobnosti kojima raspolažu, a publika je svaku novu sevdalinku dočekala sa sve većim oduševljenjem.
 
 
 
Budući da u Bosni i Hercegovini postoje stereotipi da stariji slušaju sevdah, sinoćni koncert bio je jedan od načina da se sevdah mladim ljudima prezentira na jedan sasvim drugačiji način.
 
Iza produkcije i medijskog praćenja koncerta Sevdah Pogon bili su polaznici treninga "Kulturni menadžment i produkcija umjetničkih programa" sarajevskog Mediacentra.
 
„Veliki je uspjeh imati punu salu i vrhunski muzički program“, rekla je Ines Bamburać-Alibašić, izvršna direktorica Mediacentra.
 
 
Tekst je nastao u okviru trening programa Mediacentra „Škola digitalnih medija" u okviru UN-ovog projekta za partnerstvo i zagovaranje Milenijumskih razvojnih ciljeva.