O Mediacentru / Saopštenja

Burić: Jugoslavija je imala najmanje dva lica

Multimedijski performans novinara i publiciste Ahmeda Burića koji će se desiti u Mediacentru u četvrtak 8. novembra sa početkom u 20 sati predstavlja po riječima njegovog tvorca 'pervertiranu povijest popularne kulture u Jugoslaviji'.

Burić se u svom live-actu osvrće na neke ilustrativne primjere perverzne ljubavi između politike i medija, popularne kulture i nacionalizma. Burić implicitno tvrdi da je realnost bivše domovine imala uvijek najmanje dva lica, ono staljinističko rigidnog zbog čijeg se nepoštovanja završavalo u kazamatima, i onog drugog, lepršavog i veselog lica free-shopa, koje je otvoreno flertovalo sa 'trulim Zapadom'. Dvoličnost proklamovane ideologije i materijalne stvarnosti, mogao je već odavno biti prepoznat kao znak propasti, ali, kako kaže Burić 'ne želimo sada biti naknadno pametni i tvrditi da se krvavi raspad mogao predvidjeti ili čak spriječiti'.

U svom osebujnom živom nastupu, Ahmed Burić koristi primjere iz advertajzinga, TV-a, sporta i muzike da ilustrira svoju tezu o duplom životu Jugoslavije. Emocije koje ti dijelovi naših života izazivaju su oprečne, od komičnih detalja koji će vas nasmijati do suza, do tragične farse kojom takve povijesti i završavaju. Uostalom, kao i dok gledate savremenu televiziju: niste sigurni da li je to što čujete i vidite parodija ili stvarnost koju živite.

Ne propustite ovo zanimljivo putovanje u svijet politike, medija, zakulisnih ekonomskih dogovora, muzičkih eskapada i naličja estrade u Jugoslaviji. Pridružite nam se u Mediacentru u četvrtak 8. novembra. Počinjemo u 18:30 projekcijom dokumentarnog filma “Videocracy” (2009.) Erica Gandinija u kojem pratimo razvoj “berluskonizacije” medija u Italiji i sveopćeg “celebrity” kulta. Performans “Mediji, muzika, politika: kratka povijest perverzne ljubavi” – live act Ahmeda Burića počinje u 20:00 sati.

Pogledajte video najavu za događaj: