Reporteri bez granica pozivaju izraelske vlasti da zaustave uznemiravanja novinara

Poziv na prekid uznemiravanja i zastrašivanja novinara u Izraelu

Reporteri bez granica pozivaju izraelske vlasti da zaustave uznemiravanja novinara

Pod prijetnjom i pritiscima su naročito arapski i palestinski novinari.

foto: Screenshot/Twitter

Reporteri bez granica pozvali su na hitan prestanak uznemiravanja novinara u Izraelu. Od 7. oktobra, zabilježeno je najmanje 15 slučajeva u kojima su izraelske snage sigurnosti ali i građani uznemiravali novinare u toj zemlji.  

Prijetnje i nasilje protiv novinara koji prate rat iz Izraela rastu, a to se posebno odnosi, dodaju RSF, na arapske i palestinske novinare. Pod metom su i strani reporteri i novinari za koje se navodi da kritikuju rat, kao npr. ljevičarski izraelski dnevnik Haaretz.

„Osuđujemo nasilje i uznemiravanje kojima su izloženi novinari koji pokrivaju rat između Izraela i Hamasa. Ova neprihvatljiva ograničavanja prava na vijesti i informacije, što je u vrijeme rata još važnije, moraju odmah prestati. Pozivamo izraelske vlasti da zaustave ove ozbiljne napade, da provedu istrage kako bi se odgovorni priveli pravdi te da zaštite medijsko osoblje“, saopšteno je iz RSF-a.

Među žrtvama uznemiravanja i zastrašivanja je Ahmed Darousha, reporter katarskog TV kanala Al Arabi, koji se 15. oktobra uživo javljao iz Nazareta kada se pojavio agent sigurnosti, stao između njega i kamere i povikao: „Što to govoriš? Nadam se da govoriš dobre stvari, jer ako ne kažeš istinu, teško tebi“. Nakon toga se okrenuo prema kameri i povikao: „Ubice, ubice. Gaza mora biti pretvorena u prah”.

 

Dva dana ranije, 13. oktobra, izraelska policija u Tel Avivu zaustavila je, napala i držala na nišanu novinare BBC-a Arabic Muhannada Tutunjija i Haithama Abudiaba i njihovu ekipu. Policija je kasnije tvrdila da je intervenisala jer je vozilo ekipe BBC-a bilo sumnjivo, iako je na njemu bilo napisano “TV”, a novinari su bili opremljeni pancirnim prslucima i kacigama na kojima je pisalo “press”.

U incidentu od 25. oktobra, izraelski državljanin je blizu granice s Libanom napao grupu od pet fotografa: Eyala Margolina iz dnevnog lista Israel Hayom, Atefa Safadija, šefa European Press Agency (EPA), foto agencije u Izraelu, Jalau Mareyja iz agencije France-Presse, Fadija Amuna iz Haaretza i Sergeyja Ponomareva iz New York Timesa. Novinari su fotografisali kako izraelska vojska gađa Liban kada im je Izraelac prišao, zaprijetio im, a potom i fizički nasrnuo na Margolina, slomivši mu ruku. Napadač je uhapšen, ali je pušten nekoliko sati kasnije, navodi RSF.

RSF dodaje da su najmanje šest drugih novinara, uključujući iz katarskog TV kanala Al Jazeera, palestinskog TV kanala Mousawat i izraelskih medija Channel 12, Haaretz i Israel Broadcast Corporation, uznemiravali i napadali predstavnici vlasti i javnost.

Haaretz je izvijestio da su deseci ekstremno desničarskih aktivista 15. oktobra prijetili freelanceru Israelu Freyu jer je izrazio zabrinutost zbog broja ubijenih civila u Gazi.

Prema podacima RSF-a, od početka rata ubijen je 41 novinar, od toga je 36 u Gazi, jedan u Libanu i četiri u Izraelu. Od ukupnog broja novinara, 12 ih je ubijeno dok su radili svoj posao.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.