Završena regionalna konferencija: Više od 100 novinara i medijskih radnika diskutovalo o problemima u novinarstvu

Konferencija je uključila tri panela, lightning razgovore, tri radne grupe i tri radionice koji su osmišljeni da se bave pitanjima i izazovima u medijskom okruženju na Zapadnom Balkanu.
 
foto: Vanja Čerimagić
 
Blizu stotinu novinara, medijskih organizacija i stručnjaka za komunikacije i medije iz zemalja Zapadnog Balkana učestvovalo je na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji „Rješenja i inovacije u medijima“, koju su organizovali Mediacentar Sarajevo i Udruženje građana “Zašto ne”, uz podršku ambasada Holandije u zemljama Zapadnog Balkana.
 
Mladi iz Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine pisali su, uz podršku mentora, vijesti i intervjue, nakon čega su njihovi sadržaji objavljeni na platformi simsee.ba.
 
 
Ovakve konferencije, organizovane na regionalnom nivou, a koje okupljaju mlade ljude te radionice u sklopu njih, pomažu u ukazivanju na važna pitanja i u polju slobode medija, rekao je ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Jan Waltmans.
 
“Vidio sam mnogo mladih ljudi na konferenciji što je zaista ohrabrujuće. Na ovaj način oni mogu učiti na iskustvu iz drugih zemalja. Mladi trebaju jedni druge, a na ovaj način mogu razgovarati o problemima i dilemama te izgraditi odnos sa njima slušajući kolege i stručnjake čime mogu učiniti svoj posao boljim kada se vrate u svoje zemlje”, istakao je Waltmans te dodao da na Zapadnom Balkanu postoji određeni stepen slobode medija kao i da međunarodni izvještaji o slobodi medija pokazuju da mnoge zemlje u regiji nisu na visokom položaju zbog čega je potrebno da se radi na daljem unapređenju slobode medija.
 
 
Konferencija je uključila tri panela, lightning razgovore, tri radne grupe i tri radionice koji su osmišljeni da se bave pitanjima i izazovima u medijskom okruženju na Zapadnom Balkanu, istakla je direktorica Mediacentra Maida Muminović.
 
“Cilj konferencije ‘Rješenja i inovacije u medijima’ je okupiti predstavnike medija i vlasti, medijske stručnjake i mlade iz zemalja Zapadnog Balkana i EU kako bi razgovarali o rješenjima problema s kojima se medijski sektor u zemljama Zapadnog Balkana suočava posljednjih godina, što uključuje regulaciju i moderiranje štetnih sadržaja, sigurnost novinara i održivost medija”, kazala je Muminović. 
 
U okviru panela pod nazivom „Borba protiv štetnih sadržaja“ učesnici su diskutovali o mogućim pristupima regulisanju i moderiranju sadržaja sa posebnim fokusom na borbu protiv ilegalnog i potencijalno štetnog sadržaja u online okruženju Zapadnog Balkana. Razgovarali su i o modelima, inicijativama i propisima za suzbijanje štetnog sadržaja na internetu i dali preporuke za buduće akcije.
 
 
Da je jedan od najvećih problema digitalnih društava na svijetu upravo štetni sadržaj na internetu, naglasio je Darko Brkan, predsjednik “Zašto ne” koji napominje da se trenutno na različitim nivoima i regulatori, ali i kreatori i konzumenti sadržaja, kao i svi drugi uključeni u ove procese, bave ovim problemom i pokušavaju naći načine kako da se adekvatno bore sa tim, ali bez narušavanja prava i sloboda u isto vrijeme. 
 
“Od izuzetne je važnosti da je naš region dio ovog procesa te se nadam da će otvaranje prostora za ovu temu na ovom događaju bar malo doprinijeti ovoj borbi”, kaže Brkan.
 
Tema jednog od panela bila je “Zaštita novinara i vraćanje povjerenja u medije” gdje su učesnici, među kojima su bili i Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Brankica Petković iz Mirovnog instituta iz Slovenije, kroz različite primjere ukazali da javno uznemiravanje novinara od različitih političkih aktera utire put za dalje kampanje protiv pojedinih kritičkih medija ali i fizičkih napada na njihove novinare. Takođe, naglašeno je da ovakvi napadi često nisu završili krivičnim gonjenjem i istragama.
 
 
Važno pitanje u novinarstvu je i kako privući publiku u prezasićenom medijskom okruženju, o čemu se takođe govorilo na jednom od panela. Novinar Galeb Nikačević, voditelj podcasta Agelast, u okviru te teme naveo je  da mediji mogu da zadrže svoju publiku tako što će menadžeri prestati da donose uredničke odluke te rekao da urednička politika treba da bude orijentisana prema tome šta je od javnog interesa, a ne prema onome što donosi najviše novca.
 
 
Učesnici konferencije su kroz tri radionice učili od stručnjaka o temama poput digitalne sigurnosti o kojoj je govorio Robert Todoroski, savjetnik za digitalnu sigurnost i konsultant, dok su radionice o konstruktivnom i ekološkom novinarstvu vodile Petra Kovačević i Jelena Kalinić.
 
Ova regionalna konferencija imala je za cilj jačanje i podsticanje snažnijih veza između medijskih aktera unutar i između susjednih zemalja kako bi zajednički razgovarali i suočili se sa trenutnim izazovima s kojima se suočavaju u svojoj profesiji.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.