Uticaj pandemije na medije u BiH i Srbiji: Finansijska (ne)održivost i moguća rješenja

Uticaj pandemije na medije u BiH i Srbiji: Finansijska (ne)održivost i moguća rješenja
25/02/2021

Uticaj pandemije na medije u BiH i Srbiji: Finansijska (ne)održivost i moguća rješenja

Webinar
Balkan
Potreba za kvalitetnim i profesionalnim medijskim izvještajima u proteklih godinu bila je ogromna – kao i rizici i teškoće za one koji u medijima rade. Za više rada i u težim okolnostima novinari i mediji nisu bili dodatno kompenzirani ili nagrađeni, nego su se, suprotno tome, suočili s dodatnim finansijskim izazovima.
 
Većina medija u Bosni i Hercegovini i Srbiji doživjela je drastičan pad prihoda od oglašavanja, a neki i neredovne isplate ranije predviđenih državnih grantova i subvencija. Posebni programi pomoći vlasti medijima izostali su u dvije države.
 
O izazovima s kojima su se mediji suočili i mogućim odgovorima na promjene nastale na tržištu, govorimo u online diskusiji 25. februara u 12:00.
 
Tokom diskusije, Mediacentar Sarajevo i Novosadska novinarska škola predstavit će analize o uticaju COVID-19 pandemije na rad medija u BiH i Srbiji, koje su rađene u protekla dva mjeseca, a tiču se smanjenja prihoda od oglašavanja u medijima, otpuštanja novinara i saradnika medija, kao i potrebama za podrškom u održivosti medija.
 
Na online panelu govore:
 
  • Anida Sokol, istraživačica Mediacentra Sarajevo
  • Saša Mirković, medijski stručnjak, Srbija
  • Ilčo Cvetanoski, medijski analitičar, Bosna i Hercegovina
  • Petar Klaić, novinar Novosadske novinarske škole
 
Cilj online panela je kreirati preporuke za vlasti kako pomoći medijima da slobodnije i uz više sigurnosti i resursa rade svoj posao i da služe interesu javnosti.
 
Da pratite i učestvujete u diskusiji, registrujte se putem Zoom linka ovdje.