Sidney Hillman nagrade za istraživačko novinarstvo

Sidney Hillman nagrade za istraživačko novinarstvo
30/01/2021

Sidney Hillman nagrade za istraživačko novinarstvo

Nagrada
Worldwide

Nagrade se dodjeljuju u više kategorija, a prijaviti se mogu novinari i fotografi širom svijeta.

foto: Pixabay

Kako bi odali priznanje istraživačkom novinarstvu i komentarima koji služe općem dobru, Fondacija Sidney Hillman otvorila je konkurs za nagradu u iznosu od pet hiljada američkih dolara za koju se mogu prijaviti novinari i fotografi širom svijeta. 

Nagrade će biti dodijeljene u više kategorija uključujući kategorije za najbolju knjigu, štampanu ili online novinarsku priču ili seriju priča, kao i priču ili seriju priča objavljenim u magazinima u printanom ili online izdanju.

Osim toga, biće nagrađene priče iz kategorija broadcast novinarsva koja se odnosi na priče, ali i na dokumentarni film u trajanju od najmanje 20 minuta koji je emitovan na televiziji, radiju ili podcastu.

U okviru kategorije za web novinarstvo moguće je prijaviti priču ili seriju priča koje nisu objavljene u printanom obliku, a ova kategorija je otvorena za blogove, fotoreportaže i druge multimedijalne projekte, kao i tekst.

Nominovane priče moraju biti namijenjene i dostupne američkoj publici.

Svi zainteresovani će svoje novinarske priče također moći prijaviti i za kategoriju analize i mišljenja koja uključuje sve vrste zagovaranja, mišljenja, komentara i analiza. Ova kategorija je namjenjena kolumnistima, televizijskim i radijskim voditeljima, voditeljima podcasta i blogerima.

Osim novčane nagrade, svi nagrađeni će dobiti certifikat i putovanje za prisustvovanje svečanosti dodjele nagrada u New Yorku.

Rok za prijavu je 30.1.2021.

Prethodne nagrađene priče dostupne su ovdje, a više o prijavi dostupno je na stranici Sidney Hillman fondacije.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.